“Με γέννησε η μάνα μου το 1944 στην Ερμούπολη της Σύρου. Με μεγάλωσε με αγώνα και στερήσεις. Τα πρώτα μου γράμματα τα έμαθα στα σχολεία του Κουκουλά και στου Χειμώνα, αρκετά καλός μαθητής. Καλύτερες σπουδές απόκτησα στη δεκαετία του 1950 στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο, που βρισκόταν στην οδό Νοταρά, στην κακόφημη Τρούμπα του Πειραιά. Για πανεπιστημιακές ανώτερες σπουδές επανήλθα στη Σύρο. Σπούδασα στο πεζοδρόμιο και στην οικοδομή, όπου άρχισα να δουλεύω από τα δεκατρία μου ασταμάτητα, έως τα γεράματα. Όμως, όταν έβρισκα χρόνο, διάβαζα με πάθος έως και σήμερα, κάθε λογής βιβλία με ουσία, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μάθω ότι δεν ξέρω τίποτα.”

Πολιτείας Πλάκωμα 2010 μ.Χ.

Αποσπάσματα από τον Πρόλογο

“Όμως με την αληθινή ποίηση όπως λέει και ο Γιάννης Ρίτσος συμβαίνει το εξής: Μας λέει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε εμείς γι αυτήν.

Με οδηγό μας αυτό το αλάνθαστο κριτήριο μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι η ποίηση του Μανώλη του Τσαγκάτου (του κυρίου Μανώλη για μας) είναι αυτό που λέει ο Ρίτσος αληθινή ποίηση, είναι ποίηση «από καρδιάς».”

“Μέσα σε ένα κόσμο βίας, αδιαφορίας, πλεονεξίας και αρπακτικότητας η ψυχή του ασφυκτιά, οσμίζεται τη ματαιοδοξία και αρθρώνει στίχους σκληρούς, πολιτικούς, ειρωνικούς, σαρκαστικούς, σουρεαλιστικούς αλλά και απαλούς, τρυφερούς, ερωτικούς, μελαγχολικούς.
«Έφυγαν εχθροί κατακτητές και μείνανε αγάδες, νταβατζήδες, πολύ χειρότεροι του χθες λακέδες, λαμόγια και αεριτζήδες».
Αλλά και:
«Όμορφη γλυκιά ζωή, ερωτικά πλασμένη, μη βιαστείς μικρή πνοή να φύγεις αλαφιασμένη».
«Στους στίχους μου εσύ περαστικέ αν τύχει και διαβάσεις, δε θα κερδίσεις τίποτα μα ούτε και θα χάσεις».
«Μ' ένα χαμόγελο καρδιάς χωρίς να σου κοστίζει, περίσσια δίνεις τη χαρά σ' αυτόν που σ' αντικρίζει».
«Κάνε με κύμα αφέντρα μου, σαν πλοίο ν' αρμενίζω, ν' ακολουθώ την αύρα σου, ορίζοντες ν' αγγίζω».”


Ερμούπολη, Δεκέμβριος 2009

Μαρία Τσάντα 
Άσπα Παπαναστασίου




“Μια καινούρια συλλογή από τον ήδη γνώριμο ποιητή, γεμάτη θυμό, αλλά και τρυφερότητα… Ένα γραπτό, ξέχειλο από αντιθέσεις. Αντιθέσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς μονάχα στη ζωή.”

“Ο Μανώλης Τσαγκάτος, με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο, μέσα από τα ποιήματά του, καταφέρνει να κάνει το παρελθόν εφήμερο.”


Σύρος, Δεκέμβριος 2009

Ελίνα Αλαμάνου