“Με γέννησε η μάνα μου το 1944 στην Ερμούπολη της Σύρου. Με μεγάλωσε με αγώνα και στερήσεις. Τα πρώτα μου γράμματα τα έμαθα στα σχολεία του Κουκουλά και στου Χειμώνα, αρκετά καλός μαθητής. Καλύτερες σπουδές απόκτησα στη δεκαετία του 1950 στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο, που βρισκόταν στην οδό Νοταρά, στην κακόφημη Τρούμπα του Πειραιά. Για πανεπιστημιακές ανώτερες σπουδές επανήλθα στη Σύρο. Σπούδασα στο πεζοδρόμιο και στην οικοδομή, όπου άρχισα να δουλεύω από τα δεκατρία μου ασταμάτητα, έως τα γεράματα. Όμως, όταν έβρισκα χρόνο, διάβαζα με πάθος έως και σήμερα, κάθε λογής βιβλία με ουσία, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μάθω ότι δεν ξέρω τίποτα.”

Άγγελοι και Δαίμονες

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στη δεκαετία τού 1950, ένα «ορφανό» αγόρι, θα βρεθεί σ' Ορφανοτρο­φείο, μακριά απ' το αγαπημένο του νησί. Με πόνο ψυχής το οδήγησε εκεί η φτωχή, ταλανισμένη, φιλάσθενη, ανύπαντρη μητέρα του, καθώς ευελπιστούσε πως το παιδί της μόνον εντός τού Ιδρύματος θα μπορού­σε να σπουδάσει, για να ξεφύγει ο γιος από ένα, ανάλογο της μητέρας, μίζερο μέλλον.

Το εντεκάχρονο αγόρι, χάρις στην ατσάλινη θέληση του, καταφέρνει να μεγαλουργήσει, φθάνοντας υψηλά στην κοινωνική ιεραρχία και. συνάμα, να πραγματώσει τα όνειρα του. Σ' όλη τη διαδρομή του ουδέποτε, όμως, λησμόνησε ούτε το παρελθόν του, ούτ' όλους όσους τον είχαν συντρέξει. 

Η πέννα τού Τσαγκάτου, μ' απλή γλώσσα και ύφος καθημερινό, επι­τυγχάνει υψηλούς στόχους σ' όλα τα επίπεδα: Την εξισορρόπηση αφή­γησης - διαλόγων, την ελκυστική υπόθεση, τον ερωτισμό, την ανθρώπινη ομορφιά, πλην άλλων. 

Μυθιστόρημα δράσης, η οποία βάζει σε μικροσκόπιο και την υπόσταση της κοινωνίας και την ψυχή του ανθρώπου, διόλου υποδεέστερο απ' τα συγκαιρινά μας αξιόλογα μυθιστορήματα. Ελλήνων ή ξένων μυθιστορι­ογράφων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Έτος έκδοσης: 2012
Παραγωγή-εκτύπωση: Τυποκυκλαδική Α.Ε.
ISBN: 978-618-80415-0-9
Copyright: Μανώλης Τσαγκάτος
Λ.Τ.: 14,00€